Mistä Pappagalloa? Tuotteet Tarina Gelato VS. Jäätelö' Reseptit Yhteystiedot Tuotteet Tarina Gelato VS. Jäätelö Reseptit Yhteystiedot Yhteystiedot Reseptit Gelato VS. Jäätelö' Asiakkaiden kertomaa Tarina Tuotteet Mistä Pappagalloa? Tuotteet Tarina Gelato VS. Jäätelö Reseptit Yhteystiedot Yhteystiedot Reseptit Gelato VS. Jäätelö' Tarina Tuotteet Mistä Pappagalloa?



Varhaisimpia viittauksia jäätelöön löytyy Aasiasta, jossa keksittiin
jo 3000 e.Kr. maustaa murskattua jäätä. Viisisataa vuotta
myöhemmin tiedetään egyptiläisten faaraoiden tarjonneen vierailleen
hedelmämehuilla makeutettua jäätä.

Euroopassa jäätelön kaltaisia herkkuja on alettu nauttia
nykyisen ajanlaskun alun tienoilla, kun roomalaiset alkoivat
maustaa jäätä hunajalla. Jäätä ja lunta noudettiin Etnan ja Vesuviuksen huipuilta ja keisarit
lähettivät orjansa asialle. Toiset uskovat, että Marco Polo (1254-1324) törmäsi jäätelön
valmistukseen Aasiaan suuntautuneilla tutkimusmatkoillaan ja toi tiedon uudenlaisesta
herkusta ja sen valmistusmenetelmistä mukanaan Italiaan.

Perinteisen italialaisen gelaton kerrotaan saaneen alkunsa 1500-luvulla
Italian renessanssin aikana. Kuuluisa Medicin perhe järjesti Firenzessä
kilpailun, jossa etsittiin parasta jäädytettyä jälkiruokaa. Kisaan otti osaa
myös ruuanlaitosta kiinnostunut kanafarmari Ruggeri, joka loihti oman
jälkiruokansa makeasta hedelmämehusta ja jäästä. Tämä nykyajan
sorbettia muistuttava jälkiruoka voitti kilpailun ja toi Ruggerille mainetta
siinä määrin, että Caterina de Medici vei hänet mukanaan Ranskaan,
muuttaessaan sinne avioituakseen Ranskan tulevan kuninkaan - Henri II - kanssa.

Toinen tarina kertoo, että 1500-luvun lopulla Medicin perhe palkkasi Bernardo Buontalentin valmistamaan erityisen illallisen Espanjan kuninkaan vierailulle. Monilahjakas taiteilija ja arkkitehti Buontalenti tarjoili kuninkaalliselle vieraalle kermaista jäädytettyä jälkiruokaa, jonka sanotaan sisältäneen jäätä, sitruunaa, sokeria, munaa, hunajaa, maitoa, suolaa ja hieman viiniä. Tämän johdosta häntä pidetään varsinaisen gelaton keksijänä.

Gelaton leviäminen muualle Eurooppaan alkoi 1600-luvun lopulla sisilialaisen ravintoloitsijan Francesco Procopio dei Coltellin myötä. Hänen isoisänsä oli aloittanut eläessään gelaton valmistukseen tarkoitetun laitteen kehitystyön, jonka Francesco saattoi loppuun. Hän kokeili lukuisia menetelmiä ja reseptejä ja matkusti Pariisiin avatakseen sinne kahvilan. Kahvilassaan hän tarjoili gelaton lisäksi lukuisia eksoottisia herkkuja kahvista suklaaseen. Café Le Procopesta tuli suosittu kohtaamispaikka, jossa kuuluisat näyttelijät, muusikot, kirjailijat, filosofit ja poliitikot viihtyivät paitsi kahvin ja intellektuellien keskustelujen pyörteissä, myös nauttien gelatosta.

Vuosisatojen kuluessa perinnetieto gelatosta ja sen valmistuksen erityispiirteistä on levinnyt ympäri maapalloa.
Suomessa gelaton ystävät voivat nauttia Pappagallon jäätelöistä ja sorbeteista,
jotka valmistetaan perinteisen gelaton tapaan - suurella sydämellä.


© 2016 Pappagallo / Makua Foods Oy

 
Tuotteet Tarina Gelato VS. Jäätelö' Reseptit Yhteystiedot